Privind din perspectiva clientului care tocmai ce a primit noua lui animație video de la noi sau de la oricare alt studio, primul său impuls este de a o urca pe Youtube aşa cum a primit-o. Însă şansele ca video-ul să-ți fie trimis sub o denumire generică precum ‘Final Video’ sau ceva asemănător sunt foarte mari.

Din păcate, dacă el este astfel urcat pe Youtube, ‘rădăcina’ numelui său va fi ‘Final Video’, iar asta dăunează simţitor atunci când vorbim despre Video SEO.

1. Identitatea unui video

 

Video SEO sau Video Optimization este asemanător cu ce reprezintă SEO pentru un website. Aşa cum un site are un titlu şi un tagline care vor apărea în Google, şi video-ul tău trebuie să aibă un titlu, o descriere şi nişte tag-uri care să corespundă cu subiectul dezbătut în video.

Afişajele unei căutări pe Youtube sunt rezultatele scanării descrierilor, a titlurilor şi a tag-urilor a milioane de video-uri. Doar cele mai bine optimizate video-uri vor apărea pe prima pagină (dar și cele mai populare, însă asta e o altă poveste), iar asta este exact ceea ce-ţi doreşti pentru video-ul tău, de vreme ce ai investit bani în el.

 

2. Descrierea

 

Pentru a spori şansele de a fi listat în mod “organic” în căutări, descrierea trebuie să conţină câteva elemente cheie precum:

-link-uri către site-ul tău ori produsul pe care vrei să-l vinzi;

-o scurtă descriere de câteva rânduri despre video, despre scopul său, folosind cât mai des cuvintele cheie alese pentru video;

-o descriere mai lungă a video-ului ori eventual puteţi plasa chiar script-ul (cu condiţia de a nu fi exagerat de lung);

– date de contact precum website, pagini social media, email, număr de telefon sau chiar adresa fizică.

Iată cum am gândit noi descrierea pentru animaţia video făcută pentru ONG:

Apoi Youtube vă oferă opţiunea de a alege unul din cele 3 thumbnails generate în mod automat. Din păcate aici nu prea dispunem de libertatea de a alege, Youtube-ul nepermiţându-ne alegerea unui thumbnail personalizat (doar daca ești partener cu ei). Cel mai util sfat posibil în această situaţie este să alegeţi thumbnail-ul despre care credeţi că va stârni cel mai mult curiozitatea oamenilor.

După aceasta, salvăm şi mergem să vedem cum arată schimbările direct pe video-ul cu pricina. Au mai rămas mici detalii de pus la punct, după care vom putea considera video-ul ca fiind complet optimizat şi gata pentru promovare.

 

3. Cum adaugi CC Captions / Subtitrări în limba română pe un video

 

 

Subtitrările sunt extrem de necesare, atât în optimizarea video-ului cât şi pentru a ‘spune’ Youtube-ului despre ce se vorbește în el, dar mai ales ca experienţă de vizionare. Prin opţiunea de a putea urmări subtitrarea odată cu naraţiunea, un video denotă profesionalism.

Întâlnim uneori situaţia în care nu nimerim cel mai bun moment de a viziona cu sonor un video, iar atunci, pentru a nu regreta că pierzi ceva, alegem să-l vizionăm cu subtitrări. Se întâmplă cel mai adesea pe Facebook când ești în metrou, la munca sau seara în casa cu cineva care doarme lângă tine.

 

Dacă script-ul este în engleză, este foarte uşor de adăugat captions/subtitrari pe video procesul fiind aproape automat. Însă în cazul de faţă suntem nevoiţi să adăugăm fiecare propoziţie în parte manual, fiindcă Youtube-ul nu înţelege (încă) limba română, pentru a putea sincroniza automat textul cu vocea. Sperăm ca pe viitor să evolueze la acest nivel.

 

 

 

Aşadar aceştia sunt primii paşi, pași esențiali pe care trebuie să-i urmaţi după ce primiţi fişierul video. Aceşti paşi reprezintă identitatea animaţiei video, buletinul său, dacă vreţi. Fără aceste îmbunătăţiri, motoarele de căutare nu ar şti să citească video-ul iar şansele ca el să fie listat în căutări sunt aproape nule.

Dacă ţi se pare că acest articol ţi-a fost util, dă-ne un share şi un comentariu. Ne-ar plăcea să auzim părea ta.