Pentru a înțelege de ce ai nevoie de video ca mediu de comunicare între tine și audiența ta este necesar să înțelegi problema pe care o rezolvă. Haideți să ne întoarcem un pic în timp, undeva înainte de anul schimbării, 1989.

Comparând cu vremurile în care trăim astăzi, viața pe atunci era mult mai simplă (atenție, nu și mai ușoară). Din cauza regimului comunist care era foarte restrictiv, activitățile de zi cu zi ale oamenilor erau cât se poate de previzibile și de minimale. Oamenii munceau. Iar când nu munceau fie petreceau timpul liber cu prietenii sau familia, fie încercau să procure hrană pentru prieteni sau familie.

 

Însă nu doar hrana era tot ce lipsea pe atunci ci și accesul la informație. Oamenii erau săraci iar aparatele radio sau televizoarele fie erau scumpe, fie se găseau foarte greu. În schimb aveau acees la ziare, iar oamenii devorau ziarele. Fiecare titlu, fiecare paragraf și fiecare cuvânt era devorat cu sete și acela reprezenta adevărul suprem. Astfel ziarele (formatul scris) erau printre cele mai bune surse de informare în rândul oamenilor iar oamenii aveau suficient timp să citească.

 

După revoluție și odată cu apariția internetului viața oamenilor s-a schimbat radical iar sursele de informare s-au înmulțit. Acum avem ziare, avem televizor, avem radio, avem calculator, telefon și tablete dar avem și internetul care ne deschide accesul către multe alte canale: ziare online, bloguri, rețele de socializare și nu doar locale, ci din întreaga lume. Cu un singur click putem afla orice se petrece în fiecare colț al lumii.

 

Mai multă informație înseamnă totuși și mai multă responsabilitate (pretenții din partea șefilor să cunoști cât mai multe într-un timp cât mai scurt, de exemplu), mai multă informație înseamnă mai mult timp și efort pentru a discerne știrile reale de cele false, mai multă informație înseamnă mai mult stres, oboseală și manipulare. Prin informație nu mă refer doar la știri, mă refer și la reclame, iar marketingul s-a aflat într-o continuă schimbare adaptându-se la toate canalele media. Asta face ca acum să fim bombardați cu sute de mesaje de marketing în fiecare zi prin toate canalele menționate mai sus. Avalanșa aceasta de reclame, știri, mesaje subliminale și divertisment venite din toate părțile ne-a făcut mai indiferenți la ceea ce citim și auzim, ne-a făcut mai superficiali și ne-a făcut să ne pierdem puterea de concentrare pe un singur lucru timp mai îndelungat.

 

Dacă acum 30 de ani nu era problemă să stăm o oră să citim un ziar, acum este, pentru că e foarte posibil să nu mai avem o oră liberă pentru citit. Iar dacă vrem să aflăm un lucru, vrem să depunem cât mai puțin efort cu putință. Formatul video rezolvă exact problema comodității și a timpului. Este mult mai ușor să asimilezi informația dintr-un video, tot ce ai de făcut este doar să fii atent și restul îți sunt puse pe tavă. Din acest motiv video-ul este atât de popular astăzi, mai popular ca oricând și a devenit din ce în ce mai accesibil pentru oricine. În străinătate din ce în ce mai multe companii investesc în reclame video atât pentru a promova produsele dar și pentru a crea conținut de calitate care să ajute oamenii.

Noi am creat 180 Secunde pentru piața din România și vom încerca să dăm exemple cât mai relevante de companii sau oameni care fac video de pe plan local, astfel încât exemplele să fie cât mai relevante pentru noi. Nu ar ajuta pe nimeni să dăm exemple de reclame video făcute de Apple sau Coca Cola pentru că nu suntem la nivelul lor.

 

Emag sau F64, pe lângă reclamele pe care le vedem zilnic la televior prin care promovează anumite produse sau promoții, mai au și activitate online intensă. Ca sa vină în ajutorul clienților au început să producă “How to videos” despre produsele lor:

Un exemplu foarte bun de content video care rezolvă o problemă: îngrijirea acvariului. Așa-i că preferi să vezi cum se îngrjește un acvariu în loc să citești despre asta?

Review-urile la produse sunt o excelentă sursă de content video care arată funcționalitățile unui produs. Oamenii adoră review-urile video și le dăm dreptate.

Prin acest tip de video se încearcă educarea clienților și a posibililor clienți, se încearcă să se răspundă la unele întrebări și dubii pe care oamenii le au înainte de a cumpăra un produs. Această strategie se poate aplica absolut în toate domeniile de activitate, pentru că firmele sunt create pentru oameni, iar oamenii au mereu întrebări și nelămuriri.

Însă mai important decât un video este mesajul pe care îl transmiți sau problema pe care o rezolvi. Video-ul este doar o unealtă de a face auzită soluția la o problemă. Mai departe, în acest blog vom învăța cum să ne structurăm mesajele cât mai bine astfel încât explicațiile să aibă sens. Vom învăța cum să ne folosim de video-uri în mod inteligent și ce tipuri de video-uri sunt potrivite pentru fiecare afacere in parte.

Mai reveniți pe la noi că vor urma lucruri interesante :).