Dacă vă număraţi printre urmăritorii noştrii şi aţi citit articole anterior postate pe Blog aţi întâlnit fără îndoială numeroase referiri la termenul “script” şi la importanţa sa.

Deseori primim de la voi întrebarea: “Cum ar trebui să arate un script şi ce presupune el?”. Ei bine, dragi cititori , pe voi cei interesaţi să aflaţi mai multe despre conceperea unui script, sperăm să vă lămurim pe deplin, deoarece chiar acesta este topicul pe care-l vom aborda în această postare.

În primul şi în primul rând, scriptul este piatra de temelie fără de care realizarea unui video de orice fel nu ar fi posibilă. Un script reprezintă mesajul pe care vrei să-l transmiţi, structurat în idei ordonate de aşa manieră încât produsul final să fie corect perceput de către vieweri. Cu alte cuvinte, scriptul este fundaţia oricărei reclame video şi în baza sa se va contrui animaţia.

Există două modalităţi prin care poţi alege să încorporezi mesajul în video şi anume:

1. Scriptul să fie narat de o voce, mesajul fiind transmis auditiv + vizual.
2. Scriptul să fie încorporat într-un mod creativ sub formă de texte de-a lungul duratei video-ului, aşa cum putem vedea în exemplul Apple de mai jos:

Pe scurt, procesul de creare al unei animații video trebuie să respecte următorii pași (cel puțin acesta este procesul pe care noi îl urmăm):

1. Scrierea scriptului
2. Schiţara unui storyboard pe baza scriptului (transpunerea scriptului în ilustraţii relevante)
3. Înregistrarea scriptului de către un narator profesionist.
4. Crearea animaţiei pe baza vocii şi a storyboard-ului
5. Adăugarea de muzică şi efecte sonore.

 

Scrierea scriptului

 Scrierea unui script nu este o treabă uşoară şi cel mai adesea un script va suferi modificări de adăugare ori renunţare de idei-fraze până a ajunge într-o formă considerată finală. Când întâlnim un client nou care doreşte să îi producem o reclamă video iar noi nu suntem familiarizaţi cu serviciile ori produsele oferite de acesta recurgem la următorii paşi:

 

1. Documentare

Nimic nu este mai important ca etapa de documentare în care noi stăm și discutăm cu clientul despre serviciile pe care urmează să le promoveze printr-o reclama video animata. Există trei motive pentru care o afacere doreşte să producă video-uri, iar noi trebuie să începem prin a cunoaşte scopul final al fiecărui client. De aceea, prima întrebare care se impune este următoarea:

“Ce vrei să realizezi prin crearea acestui video? Ce doreşti să faci cu el după ce noi ţi-l vom produce?”

Motivele pentru care o afacere dorește o reclamă video sunt următoarele:

să vândă un produs prin intermediul acestui video;
să educe vizitatorii cu privire la serviciile oferite;
în scop de branding, adică să reamintească oamenilor că încă sunt activi pe piaţă. De obicei acest tip de video îl produc doar marile companii și reclamele tind să devină foarte creative și costisitoare.

Pentru ultima variantă de mai sus optează de obicei marile companii şi ne vom izbi foarte rar de astfel de cerinţe. Din acest motiv vom discuta mai pe larg despre acest subiect într-o altă postare, concentrându-ne acum pe celelalte două variante mult mai relevante.

Odată aflate intenţiile clientului, următorul pas este de a afla mai multe detalii despre serviciul lor, iar pentru aceasta cea mai productivă metodă pe care noi personal o abordăm constă într-un set de întrebări relevante despre serviciul sau produsul care urmează să fie promovat.

Întrebăm despre competiţie, despre modul de funcţionare al produsului sau serviciului, despre profilul potenţialilor cumpărători și multe altele. Practic este etapa în care punem pe hârtie absolut toate informaţiile referitoare la produs, pentru ca mai apoi să putem extrage ideile principale pe care ulterior le vom prezenta în video.

Am creat un chestionar cu toate întrebările și răspunsurile de care avem nevoie înainte de a începe scrierea primei variante a scriptului. Îl poţi descărca completând căsuţa de mai jos cu adresa ta de email şi după care îți va apărea linkul de download.

2. Primul draft

Cu ideile principale notate, este timpul să ne dovedim creativitatea în scris, ţinând cont totodată de publicul ţintă al companiei.

Trebuie să fim atenţi ce tip de limbaj folosim fiindcă nu dorim să ne exprimăm prea tehnic faţă de oamenii care nu deţin astfel de cunoştinţe, dar nici să ne adresăm în mod copilăresc audienţei posibil trecută de 40 de ani. Însă, ca o regulă generală, orice script trebuie scris în cuvinte cât mai simple, cu explicații și exemple ușor de ‘digerat’.

Dacă ai citit cartea noastră, ai aflat sigur despre “Blestemul cunoaşterii” şi despre cum poate el distruge o explicaţie dacă nu te adresezi pe limbajul audienței tale.

Tipul de animaţii video pe care le producem au devenit foarte populare după 2009, iar în toţi aceşti ani s-au făcut numeroase statistici pe baza formei lor, atât ca durată cât şi ca structură de repezentare a informaţiilor. Formula câştigătoare s-a dovedit a fi cea expusă mai jos:

Cea mai bună formulă de a explica prin video

1. Vorbeşte despre problema pe care produsul tău o poate rezolva;
2. Arată-le soluţia ( produsul tău);
3. Explică cum funcţionează şi cum rezolvă problema prezentată mai sus;
4. Call to action (îndeamnă cititorul să devină activ după ce termină de vizionat video-ul).

Această formulă este general valabilă indiferent că vorbim despre video-urile ce au ca scop vinderea unui produs sau educarea clienţilor cu privire la produsele tale. Diferenţa constă doar în lungimea video-ului.

Pentru a educa publicul, lungimea ideală a unui video este undeva la 180 de secunde (3 minute), timp suficient pentru expunerea unei probleme şi a rezolvării acesteia şi timp pe care un viewer ar fi dispus să-l petreacă urmărindu-ţi video-ul fără a se plictisi.

Dacă în 180 de secunde nu ai reuşit să cuprinzi esenţialul, sunt şanse foarte mari ca mesajul să nu fie perceput de către oameni care deja au închis video-ul, pe motiv că le răpește prea mult timp. Acest video este ideal plasat pe Home Page sau la rubrica “Cum funcţionează?” şi va fi privit de publicul care este direct interesat de produsul sau serviciul tău.

Lucrurile stau puţin diferit pentru un video care are ca scop vânzarea. În scrierea scriptului său trebuie să se ţină cont de faptul că el va fi intens promovat pe canale media precum TV, Facebook, Youtube, etc şi că oamenii care ajung să-l privească nu sunt neapărat cunoscători ai afacerii tale şi poate nici interesaţi.

Pentru reclame create pentru a vinde este esenţial ca video-ul să dureze între 60-90 de secunde, în el fiind explicate foarte pe scurt fiecare din etapele de mai sus şi terminându-se cu un call to action foarte precis “Cumpără acum XYZ” sau “Foloseşte codul HGSW2 pentru prima ta achiziţie şi primeşti reducere de 50%”. În acest mod poţi verifica şi eficacitatea reclamei.

Acum ca am facut toate precizările de rigoare și am acoperit toată teoria, este momentul să vă arătăm si un exemplu de script. Mai jos vom folosi exemplul pe care l-am scris și în cartea noastră ‘Cum să explici mai eficient, mai rapid, mai OK’.

Să ne imaginăm că sunteţi o companie de securitate cibernetică şi doriţi să informaţii oamenii despre riscurile pe care mediul online le prezintă. În aceeaşi măsură doriţi să-i învăţaţi cum se pot proteja de atacurile cibernetice. Publicul ţintă ar fi persoane de orice sex, cu vârste cuprinse între 25-45 de ani, care trebuiesc familiarizate cu termenul de “atac ransomware“.

1. Problema

Prima regulă este că scriptul trebuie început cu o afirmație care să nu deranjeze confortul sau să pună la îndoială convingerile privitorului. O afirmație care să fie aprobată instant și în care audiența să se regăsească. De exemplu:

“Ţi s-a întâmplat vreodată ca hoţii să îţi spargă casa şi să-ţi ia tot ce aveai de valoare: bani, bijuterii, geanta cu portofelul şi toate actele? Ba chiar mai rău, poliţia să nu fie capabilă să prindă hoţii nici până azi? Simţi că toată munca şi eforturile tale din ultimii ani au fost zadarnice? Dacă da, înseamnă că acum înţelegi cât de important este să iei toate măsurile de precauţie şi să previi astfel de atacuri”

Dacă pare prea lungă, mai putem scurta din introducere:

“Ştii foarte bine că sunt şanse mari să fii jefuit de hoţi măcar o dată-n viaţă, nu? Mai rău este atunci când poliţia nu poate efectiv să găsească hoţul din lipsă de probe, iar tu rămâi cu ochii-n soare şi cu casa goală.”

Apoi, pornind de la această analogie din viaţa reală facem trecerea către mediul virtual, încercând să anticipăm întrebările sau dubiile pe care oamenii le-ar putea avea cu privire la atacurile ransomware. Prin urmare, vom continua explicând diferenţa dintre viruşii clasici şi atacurile ransomware:

“Află că există hoţi şi în mediul virtual, unde rata infracţionalităţii este de 10 ori mai ridicată, iar pagubele infinit mai mari. La fel cum hoţii sunt de mai multe tipuri ( mai subtili, mai inteligenţi, ori mai tupeişti), şi care operează în mai multe moduri, aşa şi pe intenet sunt mai multe tipuri de viruşi şi atacuri cibernetice. Unul dintre ele este atacul Ransomware. Spre deosebire de un video obişnuit care îţi poate fura datele din calculator fără ca tu să ştii că eşti infectat, atacurile Ransomware îţi blochează accesul la toate fişierele calculatorului tău, cerându-ţi bani în schimbul lor. După ce vei plăti suma, datele îţi vor fi restituite în întregime.”

Acum puteam considera că am demonstrat cu succes de ce este important să te protejezi.

Să recapitulăm: am început cu o analogie din viaţa reală şi am asociat “casa” cu “calculatorul“, pentru că ambele sunt locuri unde îţi ţii lucrurile de valoare, apoi am făcut comparaţia între viruşii clasici şi atacurile Ransomware.

2. Soluţia

Soluţia este reprezentată de serviciile tale de protecţie contra acestor atacuri. Această parte este scurtă şi sună cam aşa:

“Însă ce-i mai convenabil? Să previi astfel de atacuri cu programe destinate stopării lor sau să mergi la risc sperând că nu ţi se va întâmpla ţie? Noi suntem “Numele companiei” şi considerăm că este mult mai inteligent să te protejezi decât să rişti. În plus, pagubele ar fi infinit mai mari dacă ţi s-ar fi întâmplat. Dar mai bine să-ţi arătăm cum funcţionează “Serviciul nostru” 

3. Explică cum funcţionează

Aceasta este partea care diferă de la produs la produs şi poate fi explicată în diferite moduri. Dacă serviciul vostru are un număr mai mare de features, noi recomandăm să vă limitaţi la cele mai importante două sau trei, încurajând la final privitorii să vă acceseze site-ul pentru mai multe informaţii, sau făcând un alt video alternativ care să ilustreze alte două – trei features ale produsului vostru.

Aici pot fi introduse câteva detalii tehnice, dar explicate într-un mod cât mai simplu. În această etapă contează foarte mult şi partea vizuală care, prin desene și grafice cât mai sugestive trebuie să ușureze efortul de a înțelege noţiunile tehnice ale produsului. Puteţi viziona mai jos ca exemplu practic un video pe care noi l-am realizat pentru Heimdal Security, o companie care luptă împotriva acestor atacuri şi pe care i-am ajutat și în conceperea script-ului.

4. Call to action

Partea de final ar trebui un pic adaptată în stilul reclamelor Teleshopping în care-ţi sunt prezentate în mod insistent acele imagini “Before and after” ca să îţi reamintească chinul de la început şi bucuria de după folosirea produsului. În cazul nostru ar putea suna aşa:

“Aminteşte-ţi prin ce încurcături ar urma să treci dacă ai deschide un fişiel infectat cu Ransomware şi câţi bani vei avea de dat. Din fericire, cu “Numele Produsului” şansele să te infectezi sunt mai mici de 1%. Intră pe “Adresa site-ului”, achiziţionează “Numele Serviciului” şi scapă de grija infectărilor cu Ransomware!”

Aşadar, acesta este procesul pe care noi în cadrul 180 Secunde şi s’UP Production îl parcurgem pentru a crea un script simplu dar creativ, eficient şi pe înţelesul tuturor.

Serviciul 180 Secunde este dedicat în special companiilor care doresc să educe publicul şi de aceea recomandăm această durată de 3 minute, însă, dacă doriţi să vindeţi cu videoul, vă îndemnăm să luaţi script-ul de mai sus (ca exemplu), pe care ulterior să-l scurtați cât să acopere undeva la 60-90 de secunde de video.

Suntem bucuroşi să ne putem împărtăşi experienţa cu voi cei care ne citiţi şi vă mai dăm în încheiere următorul pont: nu există o reţetă perfectă pentru a realiza un video care să aibă succes. Totul se relizazeă prin studiu, testare, perseverenţă, un produs/serviciu şi un customer care perfecte.

Dacă v-a plăcut acest articol, distribuiţi-l pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni. Mulți dintre ei sigur îşi doresc video-uri pentru afacerile lor însă nu ştiu de unde să pornească.