Alegerea formatului video în strategiile de marketing pot crește conversiile unei afaceri chiar și cu până la 65%, acesta fiind motivul pentru care vedem o creștere în folosirea contentului video în social media, landing pages, case studies și product demos.

Însă cum știți ce tip de video sa creați pentru produsul sau serviciul vostru?

Răspunsul este simplu: în funcție de obiectiv. Iar obiectivul, de obicei, se împarte în 3 categorii principale: conștientizare (awareness), analiză (consideration) și decizie (decision). Pentru o mai bună exemplificare am ales 3 companii care folosesc cu succes contentul video în comunicarea cu clienții: Kaspersky Lab, Cree și Deloitte.

1. Etapa de conștientizare (awareness)

În general orice tip de business încearcă să rezolve probleme cu care oamenii se confruntă. În această etapă vreți să răspundeți la întrebări și să educați cumpărătorii care întâmpină acele probleme pe care produsul sau serviciul vostru le rezolvă. Uite pe ce tipuri de content video ar trebui să vă axați:

Snackable Videos

Sunt video-uri mici, în jurul a 30 de secunde, care au rol multiplu: acela de a educa, de a demonstra maniera în care problemele pot fi rezolvate și de a transmite mesajul la cât mai mulți oameni.

Aceste video-uri de obicei sunt plasate pe Facebook sau Instagram unde utilizatorii platformelor sunt obișnuiți să interacționeze cu acest tip fragmentat de content video. Indiferent de stilul de video pe care îl alegeți (digital animation sau live action) trebuie să țineți cont de următoarele aspecte:

Durata unui video trebuie să fie în jurul a 30 de secunde, pentru a menține trează atenția utilizatorilor până la final și este de preferat să acoperiți un singur subiect per video. La final folosiți de fiecare dată un Call to Action care să îndemne utilizatorii să cunoască mai mult: fie să intre pe site, fie să își facă o programare, fie să descarce o broșură etc.  

Exemple de Snackable Videos:  
Kaspersky Lab
Deloitte
Cree

Branding & Concept Videos 

Dacă vorbim de branding videos atunci vorbim de video-uri care nu îndeamnă lumea către o acțiune concretă ci au rolul de a arăta că produsul sau serviciul respectiv este încă pe piață, business-ul este încă activ astfel încât oamenii să cumpere sau să o folosească în continuare acel servici. Se mai folosesc la a celebra evenimente importante pentru companie sau societate.

Dacă vorbim de concept videos atunci vorbim de acele video-uri în care sunt expuse idei noi, revoluționare. Scopul acestor reclame video este cumva de a arată o direcție spre care se îndreaptă un anumit domeniu și spre care să ne înclinăm atenția pe viitor.

Exemple de Branding & Concept Videos:  
Kaspersky Lab
Deloitte
Cree

Thought Leadership Videos

Sunt video-urile cu caracter strict informațional, create cu scopul de a vă poziționa ca expert în domeniul vostru. Aici vorbim despre expunerea directă a celor care conduc afacerile prin: seminare, webinars, convenții, interviuri, discursuri și content educațional.

Oamenii au nevoia să vadă cine se află în spatele produselor sau serviciilor pe care plănuiesc să le achiziționeze și vor să primească confirmarea că problema lor este rezolvată de profesioniști.

Câteva sugestii pentru a avea succes cu aceste tipuri de video: Fiți sincer și natural: vorbiți din proprie experienta și axați-va pe subiectele pe care le stăpâniți cel mai bine. Asociați-va cu alți experți din domeniul vostru și produceți o serie de materiale video (interviuri, scurte povești de succes etc.) care vă vor crește credibilitatea în domeniu.

Exemple de Thought Leadership Videos:  
Kaspersky Lab
Deloitte
Cree

2. Etapa de analiză (consideration)

Etapa de analiză este etapa în care creați content video cu scopul de a oferi soluții (concrete) potențialilor cumpărători. Această etapă cuprinde mai multe tipuri de video-uri și este de preferat să nu săriți nici unul, pentru că toate la un loc vor favoriza decizia unui potențial client de a cumpăra produsul sau serviciul vostru.

Educational & How To videos

Aici includem printre altele webinars, tutoriale și explainere video. Scopul este de a arăta că sunteți experți și de a vă poziționa ca lideri în domeniul vostru. Aceasta este etapa cea mai importantă pe care și noi, aici la 180 Secunde, punem cel mai mult accent. Este bine să plasați aceste video-uri în locurile cele mai frecventate de vizitatorii voștri, astfel încât, intuitiv, să găsească cu ușurință răspunsurile la întrebările sau dubiile pe care le-ar putea avea, ușurând astfel decizia de cumpărare.

Exemple de Educational & How To videos  
Kaspersky Lab
Deloitte
Cree

3. Etapa luării unei decizii (decision)

Aceasta este etapa decisivă în care oamenii trebuie convinși că produsul sau serviciul vostru este cea mai bună soluție la problemele lor. Aici intra în joc video-urile care au ca scop convertirea audienței în clienți iar pentru asta e nevoie de reclame gândite pe conversii, testimoniale și case studies.

Product  Videos, Case Study & Testimonials

Le grupăm pe toate sub aceeași categorie pentru că una este dependentă de cealaltă. Mai precis, dacă v-a trezit interesul un product video și vreți să aflați mai multe, veți intra fie pe site, fie pe un canal de social media și veți descoperi testimoniale și studii de caz care sigur vă vor convinge că faceți alegerea cea mai bună.

Product videos trebuie sa fie video-uri care se învârt în jurul unui minut, în care puteți să integrați fie promoții, fie alte strategii de marketing care să grăbească procesul de cumpărare.

Potențialii cumpărători pot fi îndemnați să caute validare din partea altor persoane care au folosit produsul vostru, de aceea studiile de caz și testimoniale video sunt cele mai bune unelte de re-confirmare a calității produselor voastre.

Exemple de Product  Videos, Case Study & Testimonials  
Kaspersky Lab
Deloitte
Cree
Sperăm că acest ghid v-a fost de folos și dacă vreți să intrăm în contact, ne puteți scrie la office@180secunde.ro pentru a vorbi detaliile proiectului vostru.