De fiecare dată când spun unei persoane că produc animații video pentru diverse servicii și produse destinate promovării online, mă lovesc mereu de aceeași întrebare. Prin urmare, m-am gândit să expun mai pe larg răspunsul meu. Evident, întrebarea este: “Cât costă o astfel de reclamă video?” iar răspunsul meu este următorul:

Este dificil să îți precizez estimativ un cost pentru că sunt mulți factori care influențează costul final al reclamei video.

În cele ce urmează voi scrie un ghid amplu despre tipurile de reclame video și costul lor estimativ de producere. Factorii care influențează costul final al unei reclame animate sunt următorii:

  • stilul de grafică
  • scrierea scriptului
  • înregistrarea profesională a vocii
  • durata reclamei video
  • muzica de fundal și efectele sonore
  • termenul de predare (deadline)
  • termenii de exclusivitate
  • înmânarea reclamei alături de proiectul After Effects

1. STILUL DE GRAFICĂ

Primul lucru ce se ia în calcul este genul de reclamă care s-ar plia cel mai bine pe business-ul tău astfel încât să fie în asentiment cu design-ul website-ului și cultura afacerii. Sunt zeci sau chiar sute de stiluri de grafică, însă ca tehnică de execuție, ele sunt asemănătoare, așa că le-am grupat pe toate în trei categorii și voi începe să le expun în funcție de gradul de complexitate și de cost. Vom începe cu cel mai ușor tip de video pe care noi îl realizăm la s’UP Production, mai exact stilul Whiteboard.

WHITEBOARD VIDEOS


Whiteboard Videos
este una dintre cele mai eficiente metode de a explica absolut orice idee (în special concepte foarte complexe) și este folosită de firme atât mici cât și mari, din toate domeniile, dar și de toate categoriile sociale de oameni, scopul fiind acela de a educa. Deși acest stil de video nu mai este atât de popular în prezent, acesta rămâne încă în picioare prin puterea și prin simplitatea de a reda noțiuni complexe prin desene simpliste. Ca tehnică de lucru este foarte ușor de realizat și se poate face prin două metode:

a. O primă variantă ar fi să te înregistrezi în fața unui whiteboard, desenând ilustrațiile care se vor plia pe vocea folosită (vocea poate fi adaugată mai târziu, la montaj). Dezavantajul este că trebuie să te pricepi cât de cât la desene, astfel încât oamenii să înțeleagă ceva din ele.

b. A doua variantă ar fi cea digitală, cu desene create în Adobe Photoshop sau Adobe Illustrator, iar apoi sincronizate în Adobe After Effects astfel încât să dea impresia că sunt desenate de o mână, care la rândul ei trebuie să pară cât mai realistă.  

Acest gen de animație video este cel mai puțin complex serviciu pe care îl oferim (în cadrul s’UP Production), iar prețul poate să varieze între 300-700 Euro pentru o durată de 60-90 secunde. Diferența de preț se calculează în funcție de numărul de desene pe care un storyboard îl cuprinde și de termenul de livrare (deadline) al reclamei.

Stilul 180 Secunde se aseamănă într-o oarecare măsură cu acest stil de grafică, însă noi am dorit să ducem totul la un nivel superior, să adăugăm culori și mai multe opțiuni pentru animația ilustrațiilor. De asemenea, am eliminat mâna care poate fi foarte deranjantă dacă nu este animată cum trebuie și ne-ar distrage atenția de la subiectul principal.

MOTION GRAPHICS


Motion Graphics
este denumirea purtată de acele reclame sau prezentări video care folosesc în explicarea conceptelor simboluri, iconițe, săgeți, grafice și alte elemente. Nivelul de dificultate al producției este mult mai ridicat față de Whiteboards pentru că acum nu numai că trebuie să desenezi toate elementele grafice enumerate mai sus, dar trebuie să le și animezi foarte creativ astfel încât privitorul să nu își dezlipească ochii de la reclamă. 

Este dificil să transmiți emoții prin genul acesta de video, de aceea este recomandat pentru a arăta cum funcționează aplicațiile software precum cele din exemplul de mai sus, aplicații de desktop și telefon, concepte tehnice, business-uri online bazate mai mult pe date și statistici și multe altele. Prețurile pentru 1 minut de motion graphics sunt considerabil crescute față de whiteboards și sunt cuprinse între 600-900 Euro în funcție de complexitatea desenelor și de animațiile care se petrec în cele 60 de secunde, însă rezultatul va fi fără îndoială o reclamă video care va reuși să țină oamenii lipiți de monitor pentru câteva minute.

CARTOON ANIMATION


Cartoon Animation
este preferatul nostru dintre toate tipurile de animații video, asta pentru că înglobează atât motion graphics dar și animație de personaje. Este formatul ideal de a transmite emoții prin prisma personajelor și de a face oamenii să se regăsească în ele. 

Este cel mai popular tip de reclamă animată la nivel global, toate companiile folosesc genul aceasta de animație în campaniile lor de marketing. Ca dificultate se află peste Motion Graphics pentru că pe lângă crearea și animația graficelor mai avem și animația de personaje (trăsături faciale, gesturi de mâini și corp, mers etc) care nu sunt simplu de realizat. Prețul pentru 60 de secunde poate varia între 800-1400 Euro în funcție de complexitatea desenelor și de stilul de grafică ales.

2. DURATA RECLAMEI

Al doilea factor important care influențează masiv prețul unei animații video este durata. Cât de mult vrei să dureze reclama ta? Este util de menționat că oamenii nu mai sunt atât de răbdători încât să stea să se uite la toată reclama ta, asta pentru că pe lângă ea mai sunt zeci sau sute de alte lucruri pe care ei le-ar putea face/vedea. Trebuie să știi că în fiecare clipă reclama ta concurează cu alte sute sau mii de reclame dar și cu poze cu pisici, iar tu trebuie să faci tot posibilul să menții atenția trează privitorului atunci când dă play. Nu este ușor, însă nu imposibil.

Dacă vrei să explici un concept sau să arăți cum funcționează un lucru (noi le numim “video-uri educaționale” sau “explainer videos”) ideal ar fi să te încadrezi în maximum 3 minute și recomandăm ca acest video să fie pus pe prima pagină a site-ului tău (voi detalia mai pe larg într-o altă postare cum și unde să plasezi reclamele pentru a avea cât mai mult succes). Cei care intră pe site intră pentru că sunt în căutare de ceva anume, ceva ce tu deții. Adevărul este că ei sunt singurii care vor fi dispuși să urmărească reclama sau prezentarea video până la capăt.

Pentru campanii de Social Media (reclame pe Facebook sau Youtube) se recomandă o durată de până într-un minut și trebuie să pui accentul mai mult pe vânzare decât pe educare. Atunci când promovezi un video, el ajunge la persoane care nu sunt in căutarea serviciului/produsului tău și atunci ei nu vor fi dispuși să urmărească un video de 3 minute în care explici cum funcționează ceva de care ei nu au auzit niciodată (sau au auzit, însă nu sunt interesați). Atunci soluția este un video cât mai mic, cu un conținut scurt și la obiect care să atragă atenția unui om care nu se așteaptă să primească reclama ta.

Reclamă creată de magazinul online de îmbrăcăminte ZOOT. M-am ‘lovit’ de ea când a apărut ca Pre Roll ad pe Youtube. Observați că durata este de doar 30 de secunde și detaliază doar aspectele legate de promoție.

3. SERVICIILE CREATIVE

   

SCRIEREA SCRIPTULUI 

Cel mai important aspect al unei reclame este scrierea scriptului, mai exact conceperea mesajului care ar urma să vândă produsul sau serviciul tău. Se întâmplă (și este normal) să nu știi să scrii o reclamă, și de aceea trebuie să apelezi și la acest serviciu. Este esențial să lași profesioniștii să se ocupe de scrierea reclamei, dar în aceeași măsură trebuie să colaborați pentru că tu îți cunoști cel mai bine produsul, iar ei știu cel mai bine cum să structureze un mesaj. Prețul pentru scrierea unui script poate costa între 150-300 Euro în funcție de numărul de cuvinte și complexitatea afacerii.

ÎNREGISTRAREA VOCII

După script, vocea este al doilea cel mai important aspect al unei reclame și noi punem mare accent pe acest lucru, pentru că vocea trebuie să aibă claritate și să fie o voce demnă de televizor. O voce mediocră, plasată pe un video excelent nu va oferi aceeași încredere ca atunci când vocea e bună, însă video-ul mai slab. Acesta este purul adevăr. Vocea primează, iar apoi vizualul. Mai jos este un exemplu de video total nereușit cu o voce mediocră. V-a convins să le accesați website-ul?

Reclama creată de un studio din București pentru firma Colored Atom Network. Ne pare rău pentru ei, însă nu poți prezenta un asemenea promo oamenilor sau celor cărora dorești să le vinzi un produs. La un search pe Google am descoperit că website-ul nici nu mai există. Deci, despre ce vorbim? 

Din fericire, vocile în ziua de astăzi nu mai costă atât de mult, poți găsi persoane talentate care să înregistreze scriptul într-o manieră profesionistă cu sume cuprinse între 50-100 Euro.

MUZICA DE FUNDAL ȘI EFECTELE SONORE

Audiojungle.net este librăria mea preferată de muzică unde găsești melodii de orice gen, melodii create special pentru reclame. Prețurile variază între $6 și $39, însă este recomandat întâi să aveți animația terminată, pentru a ști cu exactitate cât de lung va fi video-ul. Sunt șanșe mai mici  să găsești o melodie fix pe dimensiunea reclamei tale (doar dacă nu are lungimi fixe de 30 secunde, 1 minut, 1:30 minute etc) iar atunci te poți aștepta la costuri suplimentare pentru adaptarea melodiei la lungimea animației tale. Pentru muzică, noi alocăm în general un buget de 50-100 Euro în care includem și efectele sonore + masterizarea vocii cu muzica.

4. TERMENUL DE PREDARE

Prețul final este influențat într-o mare măsură și de cât timp ești dispus să oferi producerii reclamei. Se înțelege de la sine că dacă vrei o reclamă in 3 zile, cei care ți-o produc trebuie să lucreze aproape non-stop și să pună pauză la proiectele la care lucrau. Prioritizarea costă și ar fi recomandat să nu faceți lucrurile pe repede înainte pentru că niciodată nu iese ceva calitativ. Creativitatea necesită timp. La polul opus, un deadline extins (să presupunem că vrei ca reclama să fie gata in 3 luni de zile) înseamnă că prețul poate scădea. Noi, la s’UP Production, oferim un discount între 5-10% atunci când clientul nostru spune că nu se grăbește. Nouă ne place să avem suficient timp ca să putem produce reclame de calitate, să fim atenți la fiecare detaliu și să revizuim ori de câte ori este nevoie, iar toate aceste etape necesita timp.

5. EXCLUSIVITATE PENTRU RECLAMĂ

O agenție/un freelancer/un artist se promovează prin prisma portofoliului său. Însă atunci când un client îi interzice să adauge proiectul pe care îl va crea pentru tine în portofoliu, atunci singura soluție să te poți promova în continuare este să obții un buget de promovare. Există o taxă (noi cerem 200 Euro per proiect) pentru exclusivitate, iar asta ne interzice nouă să publicăm proiectul și îi oferă clientului drepturi asupra lui. Totuși taxa nu înseamnă că nu poți arăta acel proiect în privat, unui alt potențial client. 

6. PROJECT FILES

Un ultim factor care influențează prețul este cererea reclamei finite însoțită de project files (de fișierele proiectului). Motivul pentru care ți-ai dori și fișierele proiectului este ca mai târziu să o poți edita singur, fără a mai fi nevoie să apelezi la noi. Pentru noi asta înseamnă “bad business”, pentru că, vorbind în termeni de business, noi pierdem bani dacă înmânăm fișierele proiectului. 

Dacă acest articol a fost util și ți-a răspuns la cel puțin o întrebare pe care ai avea-o lasă-ne te rog un comentariu și spune-ne ce întrebări mai ai legate de reclamele animate. La ce întrebări ai vrea să răspundem în următoarele articole?