M-am gândit că ar fi util să fac o listă cu lucruri pe care le am mereu în vizor atunci când încep un proiect nou. Lucruri pe care le-am invățat de-a lungul anilor și care fac ca un video să fie întradevăr eficient în scopul pe care îl are.

Așadar… 9 ani de studiu și experimente adunate în 30 de puncte. Să începem:

 1. Întotdeauna gândește un video având scopul final în minte.
 2. Fă diferența între video-uri care educă şi video-uri care vând.
 3. Testează animația finală pe mai multe device-uri și verifică mărimea fonturilor. Este posibil ca pe telefon să nu se înțeleagă ceea ce pe un ecran mare se vede cu ușurință.
 4. Video-urile educaționale pot varia ca lungime între 2-4 minute şi sunt ideale de pus pe Home Page.
 5. Încearcă mai multe Call to Actions la sfârșitul animației, testează-le pe toate pe audiența ta iar apoi păstrează-l doar pe cel care are cele mai bune rezultate.
 6. Adaugă umor în animația ta, însă ai grijă să nu exagerezi. Nu vrem să forțăm nota și să ne iasă fix pe dos.
 7. Adaugă subtitrare pe video (din player) indiferent dacă vocea se înțelege foarte clar, te poate ajuta în ceea ce privește Video SEO.
 8. Întotdeauna urmărește statisticile. Folosește Wistia pentru a vedea cât de performant este video-ul tău.
 9. Explica-ți produsul prin prisma beneficiilor, nu a caracteristicilor și niciodată nu intra în prea multe detalii.
 10. Durata unui explainer video trebuie să fie de maximum 90 de secunde, dacă vrei ca oamenii să ajungă să îți asculte și Call to Action-ul.
 11. Cunoaște-ți audiența și vorbește pe limbajul ei pentru a-ți face produsul cât mai înțeles.
 12. Ieftin și rapid nu este niciodată o idee bună, nu alege un studio în funcție de prețuri ci uită-te la portofoliul de clienți.
 13. Folosește-te de povești ori de câte ori ai ocazia pentru că prin ele poți cel mai bine transmite un mesaj.
 14. Arată maxim 3 beneficii pe care produsul tău le oferă și îndrumă audiența către website pentru a afla mai multe.
 15. Dacă nu știi să vizualizezi un script pe care îl scrii atunci nu e o idee bună să îl scrii singur. Cere ajutorul unui scriptwriter în schimb.
 16. O învățătură mai recenta: folosește cât mai puține culori într-o animație, în final video-ul va arăta mult mai profesionist.
 17. Diferența între un explainer video de succes și unul slab este modul în care este scris scriptul.
 18. Cea mai eficientă metodă de a arăta la ce folosește un produs este folosind schema: problemă -> soluție -> cum funcționează -> call to action.
 19. Folosește o voce înregistrată în condiții de studio. O voce înregistrată prost strică orice video, oricât de bine ar fi fost el lucrat.
 20. În schimb poți avea un video banal (la nivelul prezentare powerpoint) cu o voce profesionistă și tot te vei bucura de succes.
 21. Alege melodia și vocea înainte de a te apuca de animație, ele îți vor dicta cum să animezi storyboard-ul.
 22. Întotdeauna promovează-ți video-ul și include-l în planul tău de marketing pentru că altfel nu te vei bucura de toate avantajele pe care le oferă.
 23. Cel mai bine este să lucrezi cu noi!
 24. Fii inteligent, adaugă un mic Call to Action pe la jumătatea video-ului pentru cei care nu se vor uita până la final.
 25. Oamenii urăsc reclamele (pre roll ads) de pe Youtube, gândește-te de 2 ori dacă vrei sa îți cheltuiești banii în felul acesta.
 26. Clienții nu au răbdare 3-4 săptămâni să aștepte de la tine produsul final, arată-le zilnic la ce lucrezi și cere-le feedback.
 27. Încearcă pe cât posibil să nu apelezi la template-uri video, oricât de ieftine ar fi. Nu vei putea avea flexibilitate în a-l modifica, nu vei putea comunica eficient prin intermediul lui și este posibil să dăuneze brandului.
 28. Folosește-te de metafore și analogii pentru a explica un concept nou sau unul dificil pentru prima oară. Ajută întotdeauna (mai multe detalii poți citi în cartea noastră gratuită)
 29. Asigură-te că studioul sau persoana care îți va produce videoul a înțeles cu adevărat beneficiile produsului tău. Doar așa îi va fi foarte ușor de explicat mai departe.
 30. Încearcă să vizualizezi animația finală cu sonorul oprit. Dacă prin intermediul imaginilor se înțelege despre ce e vorba în video atunci se consideră că animația este bine realizată.